13 July 2010

ADAB-ADAB DAN CARA MAKAN YANG BAIK UNTUK KESIHATAN MENURUT PANDANGAN AHLI-AHLI PERUBATAN ISLAM

~> Makan hanya bila terasa lapar 

~> Basuh tangan dan kuku sehingga bersih dengan air dan seboleh-bolehnya dengan sabun

~> Sebelum makan hendaklah membaca 'Bismillah..."

~> Makan dengan tangan sebagai ganti sudu dan garpu. Rasionalnya makan dengan tangan ialah kerana ia dapat membantu penghadaman disebabkan terdapat aliran yang dipanggil 'bio-current' yang apabila tersentuh dengan makanan , ia bertindak sebagai enzim untuk menghadamkan makanan dengan cepat di dalam perut. Ini adalah sebab mengapa makanan yang disentuh dengan tangan cepat rosak atau basi.

~> Tinggalkan kerja-kerja otak seperti berfikiran lain-lain apabila hendak makan. Badan dan fikiran perlu girang dan tenang

~> Seboleh-bolehnya dinding bilik makna hendaklah berwarna merah jambu kerana ini boleh mendatangkan rasa girang dan membantu pencernaan

~> Berhenti makan sebelum kenyang. Kekenyangan yang berlebihan memudaratkan jantung, mengganggu penghadaman dan menyukarkan tidur.

~> Berehat sekejap selepas makan dan jangan tergesa-gesa membuat sesuatu

~> Jangan makan makanan lama. Perbanyakkan makan makanan segar. Suri rumah adalah dinasihatkan supaya menyediakan makanan yang segar, sedap, berbau lazat, menarik pandangan dan berlainan jenis setiap kali waktu makan.

~> Suri rumah hendaklah bermanis muka ketika menghidang makannan, memakai pakaian yang bersih dan berwarna indah.

~> Pastikan dapur bersih dari pembiakan kuman dan menutup makanan dari terdedah.

~> Berpegang pada prinsip 'makan untuk hidup dan beribadah, bukan hidup untuk makan'.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...